CE TREBUIE SA FACEM DACA INTERVINE UN DECES IN FAMILIE

In mod normal,decesul poate sa intervina acasa sau la spital.In unele situatii decedatul se poate afla si la Medicina Legala.
Cand decesul survine la domiciliu, indicat este sa solicitam Salvarea pentru a face o constatare.Personalul de la salvare va elibera si un act care certifica decesul,dar acest act nu este valabil la Evidenta Populatiei.Pentru a obtine CERTIFICATUL DE DECES si ADEVERINTA DE INHUMARE de la Evidenta Populatiei este nevoie de
CERTIFICATUL CONSTATATOR AL DECESULUI eliberat de medicul de familie.
Deci pasul urmator este anuntarea medicului de familie.Acesta probabil nu va elibera pe loc Certificatul Constatator deoarece legea prevede dupa 24 ore.
Daca persoana decedata prezinta urme de lovituri,sau cauza decesului este suspecta se va suna la Politie pentru a constata daca trebuie anuntat Institutul de Medicina Legala,sau cazul poate fi rezolvat de medicul de familie.
In situatia in care medicul de familie nu poate fi gasit sau este plecat,firma poate sa
asigure acest serviciu dar acesta va fi contracost.Este preferabil cu medicul familiei deoarece acesta a cunoscut situatia medicala a persoanei decedate si poate sa stabileasca mai exact cauza decesului.
In principiu, dupa ce exista un act de constatare al decesului,de la Salvare sau Medic de familie,firma poate ridica persoana decedata pentru a o transporta la sala de pregatire, si a o depune la frigider.
Urmatorul pas ar fi deschiderea comenzii la firma de servicii funerare.Aici se va alege sicriul,materialele necesare,serviciile specifice unui caz de deces,in principiu tot ce presupune o inmormantare.
Totodata vom face si copii dupa actele necesare la Evidenta Populatiei si va vom insoti la Evidenta Populatiei pentru a obtine Certificatul de Deces si Adeverinta de Inhumare.
In functie de dorinta familiei persoana decedata poate sa ramana la frigider pana in ziua inmormantarii,poate fi expusa la sala de priveghi sau la capela cimitirului.

Cand decesul survine la spital, familia trebuie in primul rand sa sa mearga la sectia unde a fost inernata persoana decedata si sa faca o cerere de scutire de autopsie,asta in cazul in care nu doreste acest lucru.Dupa ce se aproba cererea de scutire, spitalul va emite Certificatul constatator de deces.Deoarece procedura de eliberare a actelor la spital dureaza in general 2-3 ore,in acest timp familia poate sa vina la firma de servicii funerare pentru a comanda tot ce este necesar inmormantarii.

Cand persoana decedata se afla la Medicina Legala,autopsia se va face obligatoriu.
Certificatul constatator al decesului va fi eliberat tot de catre Medicina Legala si poate fi ridicat de catre familie sau de firma de servicii funerare.Deoarece autopsiile la M.L. se fac cu programare,care poate sa fie si dupa 2-3 zile,este indicat ca familia sa ia legatura cu firma de servicii funerare chiar de la preluarea persoanei decedate de catre reprezentatii Institutului de Medicina Legala.

Urmatoarea etapa dupa cele specificate mai sus,adica preluare decedat,efectuare acte,este programarea inmormantarii la cimitir.Familia va merge la cimitir pentru a arata locul unde se va face inhumarea,va programa data si ora inmormantarii si va plati taxele de inhumare la cimitir.Abia dupa aceasta va merge la preotul de care apartine decedatul,si ii va comunica acestuia cand e programata inmormantarea.

Speram ca in linii mari am reusit sa va explicam care sunt etapele ce se parcurg in cazul in care inervine un deces. Pentru orice nelamurire, va stam la dispozitie cu informatii si sfaturi care sa va ajute sa treceti peste acest gen de eveniment.